8490 kostel sv. Anny

hřbitovní kostel
JV od hlavního kostela

se sanktusníkem

Celý má novou šindelovou střechu. Interiér je téměř prázdný. Na okolním hřbitově jsou vyřezány křoviny. - Po stavbě a vysvěcení v roce 1516 zůstal kostel dlouhou dobu prázdný, bohoslužby se zde nekonaly. V roce 1576 si stoupenci protestantského učení v Krupce zvolili kostel sv. Anny za svůj chrám a zčásti jej dostavěli. Prvním protestantským farářem byl Michael Winkler, který ale již v roce 1577 Krupku opouští. Jeho nástupcem se stal další lutherán, Christoph Walter, který na den sv. Jiří, 24.dubna, pronesl pronesl své první kázání. V roce 1601 se stal pastorem v Krupce Nikolaus Droschelius, pod jehož správou pokračovaly stavební práce na kostele. Dřevěná kruchta se starozákonními výjevy od Daniela Franka se datuje právě do tohoto období. V roce 1615 nechal Georg Klippel, majetný krupský obchodník, postavit vstupní bránu. Umělecky tepaná mříž byla k této bráně osazena 1.12.1618. S rokem 1624 začíná v Krupce protireformace, dne 7. září stejného roku měl v kostele sv. Anny pastor Elias Schedler kázání na rozloučenou. Stal se tak posledním evangelickým farářem v Krupce. Dne 11.7.1640 byl jako nový katolický farář uveden Martin Barth. Po třicetileté válce sloužil kostel sv. Anny jako jediný zachovaný všem farníkům až do roku 1684, kdy byl opraven městský kostel Nanebevzetí Panny Marie. Následovalo dlouhé období, kdy byl kostel sv. Anny opuštěný a nepoužívaný. - Pozemek s kostelem patří městu Krupka.