← kaple (Močovice) kaple sv. Rodiny (Modlenice) →
8501 kostel sv. Apolináře

na návsi

Mimo přístavek má novou střechu. Zdivo potřebuje natřít. - Původní středověký kostel z roku 1384 byl vypálen husity. V letech 1687 - 1691 jej nahradila raně barokní novostavba vzniklá na náklady tehdejšího majitele teplického panství hraběte Jana Marka Clary-Aldringena. Někdy v polovině 19. století byl kostel zvýšen a celkově klasicistně přestavěn, z té doby pochází i většina vnitřního zařízení. - Pozemek s kostelem patří od roku 2021 obci Modlany. Kromě občasných bohoslužeb je kostel využíván hlavně pro kulturní a společenskou činnost. Pořádají se koncerty, výstavy, ale stále zůstává i místem meditace. Obec připravuje projekty na opravu kostela a pokud se jí podaří získat dotace, plánuje zásadnější opravy kostela.

Zdroj: cs.wikipedia.org; Petr Hubený