← kaple (Zábrdí) kostel sv. Barbory (Zábřeh) →
8527 kostel sv. Šimona a Judy a sv. Antonína

ve vsi

Má novou střechu. Omítka je mírně poškozená. - Nynější kostel je postaven podle původního ve stejném vzhledu a určitě i s využitím původního stavebního materiálu a původních stavebních prvků. Také zařízení kostela bylo přeneseno. Původní kostel nechal v letech 1723 - 1728 vystavět hrabě Jeroným Josef z Valdštejna na místě středověké svatyně. Kostel byl orientovanou stavbou s obdélnou lodí a odsazeným trojboce ukončeným presbytářem. Fasády byly členěny lizénovými rámy a obdélnými, segmentově zaklenutými okny. Na západní straně byla přistavěna hranolová věž, předstupující v rizalitu před hranu průčelí. - Pod celou původní vesnicí se nacházelo ložisko hnědého uhlí. Už na konci 18. století byla zahájena těžba, obec byla postupně likvidována a na konci 19. století byla zahájena stavba nové vsi nedaleko zabrušanského hradiště a v roce 1910 i stavba kopie zabrušanského kostela. Dne 26.3.1911 se v původním kostele konala poslední bohoslužba a v srpnu 1911 bylo zahájeno rozebírání kostela (stál na souřadnicích 50.603521, 13.782071). Bohoslužby se provizorně odehrávaly v bývalém hostinci "U tří lip". Dne 17.9.1911 byla odstřelena kostelní věž. V nových Zabrušanech cca 467 m severovýchodním směrem od původního kostela postavil stavitel Traxler z Duchcova hmotovou kopii starého kostela. Jeho stavba byla zahájena roku 1910 a dne 8.12.1911 byl slavnostně posvěcen. - Pozemek s kostelem patří církvi.