← synagoga (Rokytnice v Orlických horách) kaple Panny Marie Pomocné (Rolava) →
8716 kaple Panny Marie Pomocné

asi koncem 19. století, rozšířena ve 20. letech 20. století
v Z části vsi, vedle Gesellova hostince

Zůstaly zbytky obdélného obvodového zdiva (cca 8,35 x 14,8 m) do výše až 0,3 m a dosti poházených cihel. - Obdélná kaple s pravoúhle zakončeným presbytářem a sedlovou střechou. Hlavní vchod byl v boční stěně mezi dvojicí velkých, půlkruhově zakončených oken. - Kaple byla postavena asi koncem 19. století vedle Gesellova hostince (č.p. 13, později č.p. 123). Byla zřejmě postavena jako náhrada starší kaple Panny Marie Pomocné, jež stála ve střední části vsi. Z kapacitních důvodů byla loď nové kaple zřejmě ve 20. letech 20. století prodloužena. Z leteckého snímku z roku 1952 je zřejmé, že kaple i přilehlý Gesellův hostinec byly již v té době zbořeny. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Vlastimil Pokluda z Rudného).