← kostel Narození Panny Marie (Páleč) kaple (Palohlavy) →
8802 kostel sv. Anny

ve vsi

V rekonstrukci; mimo věž má novou střechu. Má novou fasádu. Opraveny jsou dveře v průčelí a okno nad nimi. Ostatní okna jsou poškozená, část je provizorně zakryta průhlednými plexiskly. Provizorně jsou zakryty i otvory pro žaluzie ve věži. Nově jsou odstraněny okolní křoviny. - Původní zámecká kaple sv. Anny byla v letech 1751 - 1756 přestavěna na barokní kostel. Roku 1840 byla původní loď kostela prodloužena, na západní straně byla přistavěna hranolovitá věž a objekt byl klasicistně upraven. V roce 1905 byla věž kostela nově zastřešena vysokou jehlancovou střechou. - Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války přestal být kostel využíván k církevním účelům, nebyl udržován a postupně chátral. Okresní národní výbor v Chebu rozhodl dne 11.2.1966, že požádá o sejmutí památkové ochrany z kostela (uskutečněno). V 70. letech 20. století utichly poslední snahy konat v kostele bohoslužby z důvodu nezájmu obyvatel a jejich malého počtu. Tehdy byla prodána budova bývalé fary. - Kostel byl znovu prohlášen památkou v roce 1994. V roce 1997 církev kostel darovala Nadačnímu fondu Light-House, jehož záměrem bylo kostel opravit a vybudovat zde Muzeum železné opony s rozhlednou na kostelní věži. V jeho blízkosti měla vyrůst restaurace a areál se tak měl stát turisticky atraktivním místem. Nový vlastník ale nic z těchto plánů neuskutečnil a nechal kostel chátrat. Pro špatný stav stavby nařídil v roce 2012 Městský úřad v Chebu provedení nejnutnějších zabezpečovacích prací (oprava střešní krytiny, omítek a okapů a zasklení oken) v hodnotě cca 500.000,- Kč; zabezpečovací práce ale vlastník neprovedl. Soud proto nařídil exekuci vlastníkova majetku za účelem získání prostředků na provedení udržovacích prací. Kostel byl v září 2014 prodán v dražbě za 116.000,- Kč čtveřici fyzických osob, členům spolku Život na Dyleň, kteří jej postupně opravují. - Dne 26.6.2016 se v kostele po několika desetiletích konala první bohoslužba. - Pozemek s kostelem je v soukromém vlastnictví (Bc. Tomáš Linda z Chebu, Ing. Jiří Maliňák z Lipové, Ing. arch. Boris Redčenkov z Chebu a Ing. Petr Zítek z Chebu); v roce 2024 půjde na opravu oken kostela 100.000,- Kč z dotačních programů Karlovarského kraje.