9277 kostel sv. Prokopa

ve vsi

Má novou střechu a fasádu. Má opravená dveře a okna, věž opravené okenice. - Původně gotický kostel je poprvé zmiňován roku 1250. Za husitských válek v 15. století byl pobořen. V letech 1580 - 1589 byl znovu opraven a obyvatelé Všehrd vlastními náklady pořídili zvon od pražského zvonaře Brikcího z Cinperka. Zvon je 62 cm vysoký s průměrem 75 cm, je vyzdoben reliéfem sv. Prokopa. - V letech 1730 - 1732 byl kostel z podnětu opata plaského cisterciáckého kláštera Eugena Tyttla přestavěn ve stylu barokní gotiky podle návrhu slavného architekta Jana Blažeje Santiniho. Stavbu vedl plaský stavitel O. Kondel. - Z původní stavby se zachoval jen presbytář s gotickou žebrovou klenbou. Za oltářem byla přistavěna šestiboká sakristie. Loď kostela je 12,7 m dlouhá a 7,5 m široká. Částečně je překlenuta kruchtou. Na ni a pak dále na věž vedou dřevěné schůdky. Klenba lodi je valená se štukovými žebry, ukončená konsolami. Okna kostela jsou gotizující se skly zalitými v olovu. V západním průčelí kostela je věž s vypouklými stěnami ukončena jehlancovitou věží s lucernou. Nad její přízemní římsou je v kameni tesaný znak opata Tyttla a letopočet 1732. V době přestavby byl u kostela zřízen hřbitov obehnaný zdí se vstupní brankou. - Interiér kostela je skromný. Nad triumfálním obloukem na východní straně je latinský dedikační nápis s letopočtem 1730. V presbytáři je na jeho severní boční stěně vsazen náhrobní kámen, který původně uzavíral kryptu pod kazatelnou. Je na něm silně otřelý znak, pravděpodobně Berbisdorfů. Boční oltáříky mají volutový rámec a jsou na nich obrazy z roku 1736. Na levém je obraz Madony se spícím Ježíškem, na pravém sv. Vojtěch. Oba obrazy byly obnoveny v roce 1863 nákladem všehrdských a černíkovských děvčat (levý obraz) a jinochů (pravý obraz)., o čemž vypovídají nápisy na nich. - Umělecká hodnota kostela spočívá především v jeho mimořádně estetické architektonické členitosti, která svědčí o Santiniho vlastnoručním projektu, i když jeho realizace proběhla téměř 10 let po architektově smrti. - Pozemek s kostelem patří církvi; ta zorganizovala v letech 2011 - 2022 opravu kostela s využitím dotací od Ministerstva kultury ČR. V roce 2024 půjde na opravu ohradní zdi a márnice 600.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: informační tabule u objektu