← bývalý kostel sv. Linharta (Karlovy Vary) kaple Ecce Homo (Karlovy Vary) →
9285 evangelický (původně anglikánský) kostel sv. Lukáše

evangelická
v ulici Zámecký vrch

mimo věž je cihlový, neomítaný

V rekonstrukci; má novou střechu. Věž má novou fasádu. Kamenné prvky fasády jsou místy poškozeny. Některá malá okénka jsou rozbitá. Zavřený, uvnitř opravený. - Cihlová, neomítnutá, dvoulodní stavba na půdorysu ve tvaru latinského kříže krytá sedlovými střechami a zakončená polygonálním presbytářem s valbovou střechou. Nad křížením lodí je doplněna výraznou, zčásti zděnou a zčásti dřevěnou kupolí. Kupole je zastřešena jehlancovou střechou na vrcholu doplněnou nakoso postavenou hranolovou věží s ochozem, završenou jehlancovou stříškou. V křížení lodí je přistavena sakristie s polygonální věžicí se schodištěm. Kostel je doplněn mohutnými opěrnými pilíři. Vstupní průčelí s předsíňkou a trojúhelníkovým štítem je otevřeno velkým kruhovým oknem s typickými anglikánskými vzory kružby. Závěrové stěny boční lodi jsou otevřeny velkým obdélným oknem s lomeným obloukem a třemi kružbami. Boční stěny lodí a stěny presbytáře jsou prolomeny úzkými obdélnými okny s lomeným obloukem. Všechna okna jsou doplněna současnými hodnotnými sklomalbami. - Pseudogotický kostel byl postaven za finanční podpory anglických lázeňských hostů v letech 1876 - 1877 karlovarským stavitelem Josefem Slowakem podle plánů lipského stavebního rady Dr. Oskara Mothese na terase na Zámeckém vrchu v lázeňském centru města. Slavnostní vysvěcení proběhlo dne 24. června 1877. - Na dokončení opravy kostela je třeba cca 8 mil. Kč (z toho 6,3 mil. Kč na restaurátorské práce). - Pozemek s kostelem patří firmě House of Wax, a.s. z Karlových Varů, jejíž majitel přeměnil kostel na kulturní centrum, kde se pořádají výstavy či koncerty.