← kaple (Rokoska) kaple sv. Floriána (Rokytnice nad Rokytnou) →

(2. polovina 18. století), nová posvěcena 19.12.1992
v Rokycanově ulici

středně velká

Stavba půlkruhového půdorysu má na čelní straně půlkruhově sklenutý vstup s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Při nárožích jsou pilastry spojené obloukově zvednutou římsou. Nad ní je volutový štítek s výklenkem.- Barokní kaple u pěšího mostu byla zcela zbytečně zbořena dne 18.10.1986 Pozemními stavbami Plzeň v souvislosti s výstavbou sídliště panelových domů. V okolí zůstala zcela volná plocha a trasa topenářského kanálu, která byla údajně bezprostřední příčinou demolice zapsané kulturní památky, se mohla kapli snadno vyhnout. Po listopadu 1989 inicioval pan Karel Jíša znovupostavení kaple v nové poloze, nicméně stále v kontaktu s mostem. Na zachovanou dokumentaci zbořené stavby upozornila paní Ing. arch. Anna Hostičková, projektantka sídliště. Projekt podle zachované dokumentace zhotovil Ing. arch. Jan Soukup a výstavby se sponzorsky chopila firma Monex s.r.o. (dříve Pozemní stavby), závod sídlící v Rokycanech, zastoupený stavbyvedoucím Rudolfem Rondevaldem. Přispěl i okresní úřad a město Rokycany. Replika původní kaple byla slavnostně posvěcena dne 19.12.1992. - Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČSR dodatečně zrušena dne 13.3.1987.