Poškozené (známka 340) zděné kaple

kolem poloviny 19. století

středně velká, obdélného půdorysu

V rekonstrukci; odstraněna střecha, krov, sanktusník a strop, obvodové zdivo je provizorně zakryto plachtou. Ubourán je přední štít. Opravena je statika zdiva. Přezděna je korunní římsa. Fasáda je zničená. Má pouze provizorní dveře (kaple sloužila jako kurník a skladiště sousední chaty). V oknech jsou luxfery. - Pozemek s kaplí je od roku 2020 v soukromém vlastnictví (Ing. arch. Tomáš Lehnert z Opavy); nový vlastník s partnerkou plánují založit spolek a s jeho pomocí obnovit kapli v původní podobě. - Ve vsi Františkov zůstalo asi sedm domů.

• Tomáš Lehnert napsal 29.06.2020 07:14

Změna vlastníka nemovitosti - odkoupeno od Farnosti Horní Benešov. Začali jsme pracovat na záchraně a obnově kaple. Pokud vás bude postup rekonstrukce zajímat, můžete pro více informací sledovat náš fb nebo instagram @kaplefrantiskov

Děkuji za dobrou zprávu - opravil jsem vlastníka - a taky za Váš úmysl kapličku obnovit v původní podobě. To je přesně to, co kaplička potřebuje.