← kaple (Sedlo) kaple (Sedloňov) →
9718 kaple Panny Marie Římovské

v tzv. Americe J od vsi, na kraji lesa

Má nové krovy a střechu. Na pravé straně byly místy v omítce ponechány vyryté nápisy od vojáků. V oknech a dveřích jsou jen ozdobné mříže. Interiér je opraven, obnovena je klenba i podlaha. Kaple je vyzdobena dřevěnou sochou sv. Kateřiny v životní velikosti. Kaple je nazývána také Wulfova kaple (Wulfakapelle). Odstraněny jsou trosky z okolí kaple, vyřezány jsou okolní křoviny. - Kaple byla postavena v samostatně stojících domcích, zvaných Amerika, ve válečném roce 1914 domkářem a ševcem Thomasem Grausamem z č.p. 14 před jeho domem jako poděkování za uzdravení (není uvedeno, kdo se uzdravil). Kaple byla zasvěcena Panně Marii Římovské. Není známo, zda dříve byla kaple vyzdobena sochou nebo obrazem. Po 2. světové válce a vzniku pohraničního pásma byly všechny domy v Americe zbourány, zůstala stát jen kaple, avšak ta chátrala. Kaple je také nazývána podle donátora "Grausam-Kapelle". I k této kapli se konala před 2. světovou válkou procesí. - Kaple byla opravena (v podstatě znovu postavena) v letech 2017 - 2018 obcí Číměř za starosty Vladislava Krnického z prostředků obce. - Pozemek s kaplí patří obci Číměř.

Zdroj: Der Südmährer 4/2022