← kaple (Štíhlov) kaple (Štíleček) →

bez věže

Má novou šindelovou střechu. Má nová okna a dveře. Zavřená, interiér je opraven. Kolem je nově uděláno odvodnění. Opravena je celá část ohradní zdi, která se dochovala (cca polovina původní délky). - Počátky poutní kaple Panny Marie se vážou k soše Panny Marie Štípské, která nejprve zázračně zmizela ze svého původního místa v kapli v Kostelci a poté byla nalezena nedaleko ve Štípském háji, kde byla (pravděpodobně ve 14. století) na její počest vybudována kaple. - Nový poutní chrám ve Štípě byl dokončen roku 1762. Císař Josef II. původní kapli Panny Marie po roce 1780 zrušil a budova poté sloužila jako skladiště. V roce 1807 si z bývalé kaple nechala hraběcí rodina Seilernů vybudovat rodovou hrobku; při přestavbě byl v roce 1807 zbořen původní chatrný presbytář a z kaple zůstala jen loď. Jako hraběcí hrobka fungovala bývalá kaple až do roku 1907; záznamy o dalších úpravách kaple v této době jsou ojedinělé. V roce 1976 byla provizorní krytina z hliníkových šablon vyměněna za dřevěný šindel. V roce 1997 se začalo s opravou kaple. Bylo provedeno zaměření kaple a částečná oprava zídky okolo kaple. V roce 2011 se do opravy kaple pustil spolek Communitas auxillium s cílem kapli opravit a začlenit ji do poutního areálu ve Štípě. Pozemek s kaplí patří církvi; ta v letech 2012 - 2020 zorganizovala opravu kaple.