← kaple (Kvasetice) kaplička Božského srdce Páně (Kvasice) →
9870 kaple sv. Kříže spojená s hrobkou rodiny Schmidtů

JV od vsi, v lesíku

s věží

Střecha věže z orezlého plechu, střecha lodi s malými dírami (velká díra v zadní části střechy lodi je provizorně zakryta plechem). Omítka je zčásti poškozena. Chybějí dvě okna. Zavřená, částečně zařízená (byla několikrát vykradena, ukraden byl i zvon).. Zčásti odstraněny okolní křoviny. - V letech 1888 - 1889 nechala kapli s hrobkou postavit baronka Marie rozená Fučikovská z Grünhofu, vdova po zdejším velkostatkáři a zemském poslanci Zdenko Schmidtovi. Ten v Kvaseticích dne 19.3.1888 večer zemřel na záškrt, když tam pouhých šest dnů předtím stejnému onemocnění podlehla i jeho dcerka Valérie. Nejprve byl Zdenko Schmidt dne 21.3.1888 pohřben ve tři kilometry vzdálené Krásné Hoře, kde byla pochována i dcerka Valérie. Ovdovělá baronka tam pak prý i dvakrát denně na hřbitov zajížděla oplakávat zesnulé. Když tím začala budit nelibost místních, napadlo ji zbudovat hrobku přímo u Kvasetic a ostatky drahých tam přemístit. Zednický mistr Josef Ehrlich z Rozkoše u Humpolce načrtnul, jak by hrobka v podobě kaple mohla vypadat, německobrodský stavitel Josef Šupich pak narýsoval plány. Prosadit takový záměr však nebylo ani tehdy jednoduché. Od časů josefinských reforem totiž nebylo povoleno pohřbívat mrtvé v chrámech, tak jako předtím. Baronka tedy začala stavět bez povolení. Církevní úřady stavbu pokládaly za chrám a její užívání coby hrobky nechtěly povolit. Nakonec se zoufalé kvasetické vdově podařilo získat povolení až v Praze u královského místodržícího barona Alfreda Krause. V kapli pak byla pohřbena i sama baronka Fučikovská z Grünhofu, syn Zdenka Jaroslav Schmidt, jeho bratranec, královéhradecký stavitel Robert Schmidt a jeho sestra Berta Schmidtová, která byla malířkou. V kapli se odehrávaly nejen pohřby, ale i křtiny a svatby. Kaplan zde sloužil pravidelné mše svaté. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Michael Hrubý z Brna a JUDr. Thomas Hrubý z Prahy); majitelé (potomci rodu Schmidtů) uvažují o opravě kaple.

Zdroj: Tomáš Blažek - iDnes