← kaplička (Neplachov) kaple sv. Jana Nepomuckého (Nepomuk) →
9948 bývalá kaple Božího Těla

na JZ města, u hlavní silnice, přistavěná k domu

Má novou střechu. Má opravená okna a dveře, zavřená. - Kaple se skládá z obdélné lodi a půlkruhově uzavřeného presbytáře. Vnější stěny jsou členěny lizénami a nízkými půlkruhovými okny, interiér je zaklenut valenou klenbou s výsečemi. První písemná zpráva o kapli pochází z roku 1566, kdy ji Ladislav ze Šternberka a jeho manželka Kateřina darovali nepomuckému klášteru. Původně špitální kaple byla v letech 1666 - 1667 barokně přestavěna. V roce 1786 byla v rámci josefínských reforem zrušena a prodána v dražbě; roku 1787 ji odkoupilo město a přestavělo ji na byt. V letech 1838 - 1849 byla rozšířena jižní přístavbou. Roku 1855 získalo kapli právovárečné měšťanstvo a od roku 1857 sloužila jako kovárna. Dnes je někdejší kaple využívána jako obytný dům. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Miluše Veselá z Nepomuku); v roce 2022 půjde na opravu bývalé kaple 150.000,- Kč z dotačních programů Plzeňského kraje.